03 Web 2.0, het interactieve en sociale web
Omschrijving opdracht
Illustreer de verschillen tussen Web 1.0, Web 2.0 en Web 3.0 door - voor ieder van deze internetfases - een voorbeeld uit te werken.
Resultaat opdracht
Voorbeeld web 1.0
Het belangrijkste kenmerk van Web 1.0 is dat het statisch is. Web 1.0 bestond uit een enorme hoeveelheid statische informatie. Er is daarbij geen ruimte voor interactie, de communicatielijn gaat maar één kant op.
Voorbeeld web 2.0
In 2004 werd de term Web 2.0 geïntroduceerd. We zitten tot op dit moment nog in deze fase. Web 2.0 bestaat uit een verzameling van factoren die het web een stuk dynamischer maken. Het toverwoord bij Web 2.0 is User Generated Content. Uitgelegd: internetgebruikers kunnen zelf informatie plaatsen op internet. Steeds meer worden websites gericht op invloeden van gebruikers, gebruiksvriendelijkheid, interactie met gebruikers en conversie. De maatstaf is dat internetgebruikers / website bezoekers zelf inhoud voor uw website genereren, dit kan in de breedste zin van het woord! Een mooi voorbeeld van een web 2.0 concept is YouTube. Per uur heeft de online video dienst van Google maar liefst 41 miljoen kijkers! YouTube groeit bovendien erg hard. Per minuut wordt er 24 uur aan videomateriaal geüpload.
Voorbeeld web 3.0
Web 3.0 zit alweer een stuk complexer in elkaar. De semantiek wordt belangrijk. Het doel van semantiek is het zo uitdrukken van informatie dat niet alleen mensen, maar ook software er goed mee om kan gaan. Dit kunnen we zien als een verandering van een periode waarin machines websites 'lezen' naar een periode waarin machines websites 'begrijpen'. Gevolg is dat een machine (bijvoorbeeld een zoekmachine) een grotere rol van betekenis krijgt voor de gebruiker en dat resultaten gerichter worden en beter aansluiten op de zoekopdracht. Een voorbeeld van commerciële inzet semantiek in de toekomst is bijvoorbeeld dat iemand via TripIt een reis plant naar India. Vervolgens zoekt deze persoon op Google op het zoekwoord 'vakantie'. Via de semantische opslag en uitwisseling van gegevens, is het reisdoel en de reisdatum bekend. Google gebruikt deze vergaarde informatie en toont vervolgens Google AdWords advertenties met aanbiedingen van reizen naar India die beschikbaar zijn op de gewenste vertrekdatum.